Sturenkatu 12 on jo satavuotias

(9.1.2014) Helsingin Alppilassa Porvoonkadun ja Sturenkadun kulmassa on villiviiniä kasvavan muurin suojaama vanha kaunis punatiilitalo. Vuodesta 2005 lähtien tässä nykyään Helsingin Toimitilojen omistamassa rakennuksessa on toiminut Helsingin sosiaali- ja terveysviraston ylläpitämä Kumppanuustalo Hanna. Lisäksi talossa on viraston toimistotiloja. Vuoden 1913 lopulla valmistuneen talon toiminnallisia satavuotisjuhlia vietetään nyt tammikuussa 2014.

Sturenkatu 12 on rakennettu Franz Fredric Sedmigradskyn testamenttilahjoitusvaroilla. Helsingissä toimii yhä neljä Sedmigradskyn säätiön ylläpitämää päiväkotia. Kumppanuustalo Hannan lasten taidenäyttelyssä tämä merellinen maisema on Sedmigradsky daghemmet Degerön lasten tekemä. Työ on tehty kierrätysmateriaaleista.

Tammikuussa 2014 merkkipäivän juhlinta yhdistää oivallisesti yhteen rakennuksen alkuperäisen ja nykyisen käyttötarkoituksen, kun Hannassa on lasten taidenäyttely ”Saaristo – Skärgården”. Näyttely on auki 25.1.2014 asti, jolloin talossa vietetään Lasten päivää kello 10 – 14. Lasten näyttelyn järjestämisessä apuna ovat olleet Sedmiransky Degerö daghemmet ja Aleksis Kiven peruskoulun 3. kuvataideluokka.Sturenkatu 12:n satavuotisjuhlien vietto alkoi jo vuoden 2013 puolella. Kumppanuustalo Hannan voimin sekä sosiaali- ja terveysviraston ja Kumppanuustalo Hannan alueellisen Asukastoiminnan tuki ry julkaisivat jo helmikuussa 2013 juhlajulkaisun, joka painottuu etenkin rakennuksen historian esittelyyn. Itse Kumppanuustalo Hannan toiminnan vaiheita on ajatus kuvata, kun vietetään Hannan toiminnan kymmenvuotisjuhlia vuonna 2015. Juhlajulkaisun voi lukea pdf-muodossa klikkaamalla tästä.

Talon juhlia on vietetty jo vuonna 2013 erilaisin tapahtumin, joista yksi on ollut nimineuvos Sedmiranskyn muotokuvan paljastaminen. Toiminnallisesti talon sata vuotta tulee täyteen kuitenkin vasta vuonna 2014, sillä ensimmäiset pienet koululaiset avasivat rakennuksen ovet ja toiminta talossa alkoi tammikuussa 1914.

Lasten taidenäyttelyn avajaisia vietettiin Hannan Leijasalissa 9.1.2014 kello 17 - 19. Hannan johtaja Marjatta Vesterinen jakoi näyttelyyn töitä tehneille Aleksis Kiven peruskoulun 3. taideluokan oppilaille Hannan kiitoksena merellisen sinilinnun jättämät terveiset. Laajasalolaistaiteilijat vierailevat Hannassa ensi viikon torstaina.

Ihan alkujaan rakennus on tehty pienten lasten kouluksi Franz Fredric Sedmigradskyn testamenttilahjoitusvaroilla. Sturenkatu 12 olikin pienille lapsille tarkoitetussa käytössä aina vuoteen 2004 asti. Rakennus oli koko sen ensimmäisen 90 vuoden ajan joko koulu- tai päiväkotikäytössä. Vuonna 2005 talo avattiin kaikenikäisille helsinkiläisille ja on toiminut tilana, jossa Helsingin kaupunki, lähialueiden asukkaat, järjestöt ja oppilaitokset ovat voineet yhdistää tietonsa, taitonsa ja voimansa yhteisten hyvinvointia tuottavien unelmien toteuttamiseksi.

Lähtökohta köyhien tukeminen

Sturenkatu 12:n elämänkaari satavuotiaaksi on ollut monivaiheinen ja myös uhanalainen. Vuonna 1783 Tukholmassa syntyneen ja sukujuuriltaan isän puolelta itävaltalaisen Franz Fredric Sedmiranskyn hänen kuolinvuonaan 1855 laatimassaan testamentissa oli tarkat ohjeet koulun perustamisesta ja toimintaperiaatteista. Perusidea oli tarjota koulunkäyntimahdollisuudet köyhien vanhempien lapsille maksutta. Varakkaampien perheiden piti maksaa pientä päivämaksua. Keittiöpuutarhan hoito oli tärkeä osa lasten askareita ja jokainen koulupäivä piti aloittaa aamuhartaudella. Puutteenalaisten lasten tuli saada koulussa ruokaa aamuisin ja iltaisin ja kaikkein köyhimmille piti hankkia myös vaatteita ja kenkiä.

Sedmiranskyn nimeä kantava ensimmäinen koulu avasi ovensa Mariankadulla 1859 ja toinen sittemmin Sturenkatu 12:een siirtynyt koulu Neljännellä linjalla vuonna 1898. Kouluissa käytännön opetusmenetelmät vakiintuivat fröbeliläisiksi eli koulussa painotettiin kodinomaista ilmapiiriä ja leikkiä pidettiin pääasiallisena lasten työnä.

Aleksis Kiven koulun kuvataideluokalla olevat kolmasluokkalaiset olivat pohtineet eri tavoin teemaa majakkasaari. Materiaaleina kaikilla olivat kanaverkko, paperimassa ja puutikut, mutta näkemykset siitä, millainen majakkasaari on, vaihtelivat paljon.
Kiinteistö palvellut lähiseudun asukkaitaTestamenttilahjoittajan henkinen ja taloudellinen perintö elää edelleen Helsingissä. Sedmiranskyn säätiö omistaa Pohjois-Esplanadilla Franz Fredric Sedmiranskyn aikoinaan omistaman talon tontteineen ja Helsingissä toimii neljä säätiön ylläpitämää Sedmiranskyn päiväkotia.

Alppila/Alppiharju oli vielä 1900-luvun alussa melko harvaan asuttu. Kadut ja korttelit olivat valmiina, mutta taloja oli vielä harvassa ja niistä pääosa oli puisia. Senaikaiset kivitalot ovat kutakuinkin kaikki tänä päivänäkin osa alueen kaupunkikuvaa. Tälle alueelle Helsingin 12. kaupunginosan korttelin 370 tontille 1 nousi nykyinen Sturenkatu 12 arkkitehtitoimisto Jung & Fabritiuksen suunnittelemana. Allekirjoituksista päätellen pääsuunnittelija on ollut Emil Fabritius. Rakennustyöt alkoivat 1912 ja valmistuivat joulukuussa 1913. Työt venyivät ajatellusta mm. rakennustyöläisten lakon takia. Näin koulutyö pääsi alkamaan vasta tammikuussa 1914, kun kevätlukukausi alkoi.

Kuvakulma Laajasalon Sedmigradsky daghemmet Degerön lasten työstä.

Talon elinkaaren suurin uhkatilanne on sotavuosia lukuun ottamatta ollut 1970-luku, jolloin sen aikakauden ajatuksiin sopien pohdittiin vakavasti talon purkamista sekä katujen leventämiseksi että tonttitehokkuuden lisäämiseksi. Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi jo purkuluvan osana tonttikauppakuviota, jossa Sedmiranskyn säätiö olisi myynyt kiinteistön isolle rakennusliikkeelle. Alppila Seuran sekä lastentarhassa olleiden lasten vanhempien ja lähiseutujen asiakkaiden voimin rakennus kuitenkin suojeltiin 1975 ja rakennus päätyi aikanaan Helsingin kaupungin omistukseen.Sedmiranskys Småbarnskola toimi rakennuksessa vuoteen 1958 asti. Sen jälkeen talon otti käyttöön Helsingin kaupungin ruotsinkielinen Hanna Rothmans barnträdgård eli lastentarha Hanna Rothman. Tarhalle nimen antanut Johanna Sofia Rothman ei itse ollut mitenkään mukana tässä toiminnassa, joka jatkui Sturenkatu 12:ssa 1980-luvulle asti.

Sturenkadun vilkkaan liikenteen takia päiväkotitoiminta loppui talossa 1980-luvulla. Talossa oli muita kaupungin toimintoja 1990-luvun puoliväliin asti, jolloin lapset palasivat sinne ranskankielisen koulun ottaessa talon käyttöönsä. Kun koulu kuitenkin halusi kerätä oppilaat yksiin tiloihin, päätettiin 2004 siirtää rakennus nykyiseen käyttöönsä. Nimikilpailun kautta päiväkotivuosinaan Rothmanin talonakin tunnettu Sturenkatu 12 sai vuonna 2005 nimekseen Kumppanuustalo Hanna. Talon piha, keittiö sekä 1. ja 2. kerros ovat kaupunkilaisille avoimen kumppanuustoiminnan käytössä. Viranomaistoiminnoille on varattu 3. kerros ja tiloja katutasosta.

Yksi monista hienoista näyttelyn majakkasaarista.

Helsingin Toimitiloille rakennus siirtyi kiinteistöyhtiön perustamisen yhteydessä. Kiinteistöyhtiö on omistusaikanaan mm. kunnostanut piha-alueen. Samalla sitä kehitettiin erinomaisesti kumppanuustoiminnan käyttöön sopivaksi ja toimivaksi.

Hannan toiminta vilkasta

Kumppanuustalo Hannan kevätkausi 2014 on taas täynnä toimintaa ja tapahtumia. Vakiotoimintaa ovat mm. asukasbuffetti, jossa voi nautiskella hyvässä seurassa herkkuja omakustannushintaan, edullinen torstairuokailu kello 11-13, atk- ja internetopetuspiste Bitti-Hanna sekä mahdollisuus käyttää kuntoiluvälineitä.

Kaikille avointa ja masutonta ohjattua liikuntaa Hannassa on maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Omatoimista liikuntaa saa harrastaa aina Leijasalissa, jossa lasten taidenäyttelykin nyt on kaiken kansan ihailtavana, salin ollessa vapaana muusta toiminnasta.

Aleksis Kiven peruskoulun 3. luokan kuvataideluokkalaiset olivat tehneet syksyn aikana töitä myrsky- ja meriteemalla. Oppilaiden tekemät räsymatot antavat näyttelylle iloista ja värikästä tunnelmaa. Liiduilla ja peiteväreillä tehdyt maalaukset puolestaan tuovat esille meren voimaa ja ihmisten pienuutta myrskyn pauhatessa.

Oma viljelypalsta Lapinlahden palstalla on kuulunut pitkään Hannan aktiviteetteihin. Viljelytoiminnan suunnittelutilaisuus on tiistaina 18.2. kello 11-12. Uusia viherpeukaloita tai muuten vain asiasta kiinnostuneita otetaan mielellään mukaan.Lasten taidenäyttelyn jälkeen Hannaan tulee ennen kesätaukoa vielä neljä uutta noin kuukauden avoinna olevaa näyttelyä. Taidetarjontaan kuuluu myös elokuvakerho, jonka esittämiä elokuvia pääsee maksamalla kerhoa ylläpitävän Meidän asiamme ry:n viiden euron jäsenmaksun. Elokuvia on tarjolla tammi-helmikuussa tosrtaisin kello 19. Hannassa on myös harrastajateatteriryhmä ja Hannan kautta on mahdollista päästä mukaan myös Kotkankadulla kokoontuvaan radiokerhoon.

Tapahtumista ja retkistä löytyy myös monenlaista tekemistä. Tapahtumista, retkistä ja muusta toiminnasta saa lisätietoja Hannasta Sturenkatu 12:sta (kulku portista portaiden kautta pihalle) sekä nettiosoitteista www.alppila.net ja www.hel.fi/aluetyö.

Lasten taidenäyttelyssä oli iloinen avajaistunnelta 9.1.2014.
AVAINSANAT

Me olemme

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat on Helsingin kaupungin kokonaan omistama
keskinäinen kiinteistöyhtiö. 
Tehtävämme on ylläpitää kiinteistöjämme niin,
että Helsingin kaupunki ja rakennusten käyttäjät ovat toimintaamme tyytyväisiä.