Terveydenhuollon päätearkisto harjakorkeudessa

(27.11.2013) 
- Meille valmistuu nyt yli 20 hyllykilometriä nykyaikaista arkistolain vaatimukset täyttävää tilaa. Säilytettävää arkistoaineistoa tulee sosiaali- ja terveysviraston eri toimipaikoista paljon. Nyt ne ovat osin hajallaan ja osin vielä syntypaikoillaan, kun asiallista päätearkistotilaa ei ole ollut, totesi tilaisuudessa sosiaali- ja terveysviraston osastopäällikkö Helena Yli-Sipola.

Kultainen Harmonikka -voittaja Netta Skog hämmästytti harjannostajaisväkeä soittamalla harmonikalla mm. heavy rock -kappaleita.

Helsingin Kivikossa vietettiin rakentajien juhlaa 27.11. Terveydenhuollon päätearkisto on noussut harjakorkeuteen ja perinteiseen tapaan suunnittelijoita ja rakentajia kiitettiin työstä järjestämällä harjannostajaiset. Rakentajia miellytti kuulla, että sekä tilaaja Helsingin Toimitilat, rakennuttaja Helsingin kiinteistöviraston tilakeskus että tuleva loppukäyttäjä Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto ovat seuranneet työn edistymistä hyvällä mielellä.

- Sosiaali- ja terveysviraston tunnuslause on ”olet saapunut oikeaan paikkaan, miten voimme auttaa”. Hyvä palvelu vaatii mm. hyvää potilastietojen säilyttämistä ja hallintaa. Päätearkisto luo nyt oman tärkeän osansa siihen palveluun, Yli-Sipola korosti.

Yli-Sipola kertoi Kivikon uuteen rakennukseen siirtyvän töihin kaikkiaan kahdeksan henkilöä sosiaali- ja terveysviraston eri arkistopisteistä. Yli-Sipola kiitti arkkitehtejä erityisesti siitä, että tilojen suunnittelussa oli kuunneltu käyttäjien toiveita, ja niin kaupungin päättäjiä, tilaajaa kuin kaikkia itse rakentamiseen osallistuneita siitä, että hanketta on viety eteenpäin hyvin.

Helsingin kiinteistöviraston tilakeskuksen projektipäällikö Sirpa Pylväs ja Helsingin Toimitilojen toimitusjohtaja Raino Antikainen ottivat harjannostajaisväen vastaan tulevan päätearkiston alakerrassa pidetyssä tilaisuudessa.

Pääluottamusmies Taisto Peippo kuvasi hyvällä mielellä työntekijöiden tuntoja.

- Kuka tahansa helsinkiläinen voi olla tilanteessa, jossa potilastietoja tarvitaan nopeasti vaikka leikkaussaliin. Tämä on tärkeä hanke kaikille helsinkiläisille, kun potilastiedot ovat nyt hyvässä tallessa ja nopeasti saatavilla, Antikainen lisäsi.- Valtuusto hyväksyi 6.6.2012 päätearkiston hankesuunnitelman Helsingin Toimitilojen hankkeeksi. Tässä hankkeessa vaadittiin alkuvaiheessa sähäkkää toimintaa, että päästiin nopeasti liikkeelle asianmukaisten arkistotilojen aikaan saamiseksi, ja se sopi sen takia hyvin meidän toteutettavaksemme kaupunkikonsernissa. Helsingin Toimitilat on hankkinut rahoituksen toteutukselle Nordea Suomelta, kertasi taustoja Helsingin Toimitilojen toimitusjohtaja Raino Antikainen.

Pääurakoitsija Skanskan työpäällikkö Mika Lindvall kehui rakennuksen muotokieltä.

- Tätä ei äkkiä arvaisi arkistotaloksi, kun menee tuolta läheltä ohi. Tämän voisi hyvin nimetä vuoden arkistorakennukseksi Euroopassa, Lindvall kehuu PES-Arkkitehtien onnistunutta arkkitehtisuunnittelua.

- Yksi asia, josta voimme olla erityisen ylpeitä tänään ja johon voimme suhtautua taas huomenna erityisen nöyrästi, on työturvallisuus. Siihen on panostettu täällä hyvin ja iso kiitos siitä niin omalle väellemme kuin sivu-urakoitsijoillekin. Toinen tärkeä asia on, että aikataulussa on pysytty hyvin. Kun aikataulu pitää, on helppo hallita laatu, kustannukset, eri osapuolten suhteet yms. asiat, Lindvall totesi.

- Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, näin että sosiaalitilat ovat kunnossa. Se kertoi minulle, että täällä sujuu varmaan muukin hyvin, kehui osaltaan työntekijöiden puolesta puheenvuoron pitänyt Skanskan pääluottamusmies Taisto Peippo.

Harjannostajaistilaisuuden juontanut Pete Poskiparta, jonka oikea nimi kuulemma on Pete Poskiparta, viihdytti vieraita etenkin kaikkia hämmästyttäneillä ajatustenlukutempuilla. Tässä valitut vieraat kirjoittavat vastauksensa esitettyihin kysymyksiin ja sinetöivät ne kirjekuoriin.

- Olen keskustellut myös työmaalla harjoittelemassa olleiden ammattikoululaisten kanssa. He kehuivat saaneensa tehdä monipuolisia työtehtäviä ja niin, että mukana on ollut joku osaaja ohjaamassa heitä. Nuorissa on tulevaisuus, ja tämä jos mikä Peippo totesi tyytyväisenä, että päätearkiston työmaalla on käytetty Skanskan omaa väkeä maksimaalisesti. Se luo osaltaan työhön hyvää jämäkkyyttä.

kehittää heitä tulemaan meidän harmaapäiden rinnalle ja tilalle työmaille, Peippo kiitti.


Ja tässä Poskiparta saa yhden vastaajan sanattomaksi kirjoittamalla liitutaululle juuri sen vuosiluvun, jonka vastaaja oli kirjoittanut paperilapulle.

AVAINSANAT

Me olemme

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat on Helsingin kaupungin kokonaan omistama
keskinäinen kiinteistöyhtiö. 
Tehtävämme on ylläpitää kiinteistöjämme niin,
että Helsingin kaupunki ja rakennusten käyttäjät ovat toimintaamme tyytyväisiä.