Satu Silvon ravintola Silvoplee uusiin tiloihin joulukuussa

(26.11.2013) Näyttelijä Satu Silvo on tavallistakin kiireisempi. ”Tapaamme” hänen kanssaan moottoritiellä Helsingin ja Tampereen välillä. Uuden Silvoplee-ravintolan tilojen remontointi ja sisustus ovat pitäneet huolen, ettei hänen ole tarvinnut miettiä vapaa-ajan tekemisiään.

Jutellessamme Satu on menossa kuvauksiin Tampereelle ja ehtii kertoilla kasvisravintola Silvopleen muutosta Helsingin Toimitilojen omistamiin tiloihin autopuhelimen välityksellä. Satu on iloinen ja onnellinen, kun Silvoplee saa 2.12. käyttöönsä aiempaa isommat tilat Toinen linja 7:stä. Samalla ravintolan yhteyteen avataan ihan uutena palveluna erillinen Kahvila - Smoothie bar, jossa nuoret osaajat mm. rakentavat virkistäviä, ravitsevia, terveellisiä ja kaiken muun hyvän lisäksi erinomaisen maistuvia smoothieita ja pirtelöitä.

"Olin joutunut vähän aiemmin lasketellessa onnettomuuteen, jossa rinnekone ajoi ylitseni. Tutustuin onnettomuudestani toipuessani Paula Heinoseen, arvostettuun ravitsemuksen ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntijaan. Samaan aikaan elävän ravinnon ravintolatarjonta oli loppumassa Helsingissä. Tuo ”heittoni” kantautui sopiviin korviin ja sain Resta-Mesta Oy:n Seppo Lindqvistiltä vinkin Toisella linjalla olevasta liiketilasta. Lisäksi sain Sepolta edullisen tarjouksen tilaan sopivista käytetyistä kalusteista ja niin päätin ottaa lainaa ja pistää ravintolan pystyyn", Satu tiivistää ravintolan syntyhistorian.

"Silvoplee syntyi 14 vuotta sitten, kun erehdyin sanomaan ääreen, että minunkohan tässä pitäisi perustaa elävän ravinnon ravintola Helsinkiin, että sellaisen tarjonta ei täältä loppuisi. Itse olin löytänyt elävän ravinnon jo parikymppisenä ratkaisuna nuoruuden tulehduskierteeseen. Kun näyttelijän pitäisi pysyä aina kunnossa, löysin elävästä ravinnosta keinon saada normaalin immuunipuolustusjärjestelmäni toimimaan. Kurssitin myös itseäni elävän ravinnon saloihin noihin aikoihin", Satu Silvo kertoo.

Suosio ylitti kapasiteetin

Kaupan tyttönä Satu Silvo on saanut siemenen yrittäjyyteen ja palvelutyöhön. Levin alueella mm. Hullu Poroa pyörittävä Päivikki Palosaari on ollut Satun mentorina omaa yritystä perustaessa ja kehittäessä. Resta-Mestan Seppo Lindqvist taas on auttanut käytännön asioissa edellä kuvatusti.

Väsynyt mutta remontin loppusuorasta onnellinen Satu Silvo osallistui 25.11. Silvopleen henkilökunnalle järjestettyyn koulutukseen. Näyttelijän työssä on se hyvä puoli, että aikaa jää myös ravintolan asioille.

"Silvopleen liikeidea osoittautui toimivaksi Hakaniemessä Toisella linjalla. Niinpä saimme hiljalleen velat maksetuksi toiminnan kulujen jälkeen jääneillä varoilla. Sen jälkeen olemme keränneet tuottoa talteen tulevaa varten. Meillä on ollut jo vuosia ongelmana, että kaikki halukkaat eivät mahdu sisään lounasaikaan. Lisäksi kehittämisajatukset olivat jumissa samasta syystä. Porukka turhautui ahtauteen. ja meillä alkoi olla henkisesti sellainen olo, että tämä on jo nähty. Vaihtoehtoina olivat lopetetaanko vai mennäänkö eteenpäin", Satu vakavoituu."Päivikkiin tutustuin Levillä taiteilijana vieraillessani. Verkostoitumisen voimaa kuvaa se, että yhdytin Päivikin ja Sepon, kun Hullu Poro Areena oli tekeillä. Nyt siellä on katossa Kappelin vanhat valaisimet, jotka Seppo oli aikoinaan ostanut talteen", Satu naurahtaa iloisen heleästi.

"Rakkauteni smoothiet ja pirtelöt saavat nyt hyvät tilat ihan Hakaniemen metroaseman sisäänkäynnin vieressä olevassa erillisessä kahvila – smoothie bar’issa. Vanhassa tilassa niitä ei mahtunut tekemään ollenkaan. Smoothiet ja pirtelöt tai jotain muuta kahvilan hyvää terveellistä tarjontaa voi joulukuun alusta lähtien hakea aamulla täydentämään aamupalaa ja päivällä välipalaksi tai vaikka kevyeksi lounaaksikin. Itse en suurin surminkaan suostuisi juomaan jotain ns. energiajuomaa, mutta jos halutaan jotain hyvää ja terveellistä antamaan energiaa tai palauttamaan treenin jälkeen, ei ole parempaa kuin hyvä smoothie tai pirtelö", hän myhäilee.

"Mehän teemme kaiken itse ja pääosin luomusta vielä. Itsehän en osallistu päivittäiseen ravintolatoimintaan, vaan sen hoitaa osaava ravintolapäällikkömme Merja Kivelä. Merja muuten hiffasi, että Toinen linja 7:ssä on tulossa tilaa tarjolle. Onneksemme oli mahdollista löytää ratkaisu, jossa kaksi tilaa voitiin yhdistää. Näin saimme projektin käyntiin", Satu kertoo.

"Minulla on yrittäjänä ollut onni saada oma palkka näyttelijän työstä. Kun nyt löysimme Helsingin Toimitilojen omistamasta Toinen linja 7:stä uudet riittävän isot tilat, olemme voineet tehdä tilojen remonttia sillä pääomalla, joka on jätetty yritykseen. Kaikkihan tässä menee, mitä on säästetty, ja budjetit paukkuvat, mutta usko siihen, että hyvällä ravintolan hoidolla menestyy, on kova. Sillä uskalsimme lähteä projektiin", Satu toteaa.

Ravintola Silvoplee on helppo tunnistaa katukuvassa. Tämä ravintolan tunnus on teipattu sekä Kahvila - Smoothie Barin että varsinaisen kasvisravintolan ikkunoihin ja oviin.

Onko tämä kaikki tottakaan?

Ravintolan perustaminen uuteen tilaan on ollut Silvopleen väelle yllättävän iso ja hankalakin projekti. Lupien hakemiseen meni vuosi. Piti täyttää erilaista lippua, lappua, lupahakemusta, raporttia. Tämä kaikki on sellaista, joihin Sadun piti yrityksen moottorina ”sotkeentua”. Hän kertoo kuunnelleensa pitkillä automatkoilla eri radiokanavilta pitkin syksyä, kuinka starbucksit ja burgerkingit tulevat Suomeen. Mikäs isoilla ketjuilla on tämän byrokratian kanssa pelata, mutta on se pienyrittäjälle valtavan raskas savotta, pienyrittäjä summaa.

"Yksi yli ymmärryksen menevä asia on, että meidän piti käyttää viisinumeroinen luku rasvanerottelukaivon tekemiseen. Se on ravintolassa ”tanssilattiaksi” nimittämämme osan alla. Meillä ei tehdä mitään sellaista ruokaa, minkä takia tuollainen kaivo tarvittaisiin. Mutta silti siihen oli investoitava osana luvan saamista", Satu puuskahtaa.

Ravintola Silvopleehen ja sen kahvila – smoothie bariin on helppo tulla mistä päin tahansa pääkaupunkiseutua julkisilla liikennevälineillä.

"Kovasti tässä on tehty työtä, jotta kaikki menisi suunnitelmien mukaan. Toiminta vanhoissa tiloissa loppui 23.11. Muuttoon ja uuden tilan viimeistelyyn on aikaa viikko. Jokainen viikko, jonka ravintola on kiinni, maksaa useamman kymppitonnin, joten tarkoitus on pitää avajaispäivästä 2.12. Kaikki ystävät ja tututkin ovat päässeet talkoisiin mukaan. Menimme tuossa esimerkiksi yksi päivä 75-vuotias rouva teollisuusimuri edellä ja minä perässä höyrypesurin kanssa. Samaten mieheni Reidar on saanut tarjota muutakin kuin sanallista osaamistaan kokonaisuuteen", Satu jatkaa tuttu iloinen nauru taas helähtäen.

"Helsingin Toimitilojen Raino Antikaisen kanssa on myös pitänyt ratkoa asioita. Ehkä hänelläkin alkaa olla se tunne, että hyvä kun remontti alkaa olla ohi."

Nyt saa porukka näyttää taitonsa

Uusi Silvoplee tulee olemaan 85-paikkainen ruokaravintola, joka on auki arkisin kello 11:stä kello 20:een. Kahvila-smoothie bar avataan arkisin jo kello 8 ja palvelee sekin 20:een asti. Lauantaisin ravintola on avoinna klo 11-18 ja kahvila-bar kello 10-18.

Henkilökunta kuuntelee vuorovaikutus- ja tiimiytymiskouluttaja Markus Talviota koulutuspäivässään. Mukana porukassa on paljon nuoria osaajia.

"Palkkaamme nyt uutta väkeä keittiöön ja smoothie-pirtelöpuolella meillä on nuoria ammattilaisia kehittämässä tarjontaamme toivon mukaan yhtä aikaa omaleimaiseen ja asiakkaiden rakastamaan suuntaan. Tähän on tehty kovat satsaukset eri tavoin ja tietysti toivomme, että ne alkavat tuottaa myös", Satu sanoo.

"Kun vertaan toimintaympäristöä meillä ja Euroopassa, ei täällä sellainen hauska ja kiva leikittely ole mahdollista kuin muualla. Mutta pyrimme niissä rajoissa, mitkä meillä on, antamaan luovuuden lentää. Ehkä niille rasvakaivoillekin saadaan käyttöä 2014."

"Sekä ravintolassa että kahvila-barissa myydään tuotteita sekä paikan päällä nautittavaksi että mukaan otettavaksi. Kuten sanoin, kaikki tarjottava tehdään täällä alusta asti itse. Ruoka on puhtaasti kasvisruokaa ja elävällä ravinnolla sekä luomulla on tärkeä osa kokonaisuudessa. Kasvispihvit, -keitot ja -lasagnet, savutofupaistos, yrttihirssi, raakakakut ja –suklaat ovat esimerkkejä tarjonnastamme. Tarjoamamme kaakao esimerkiksi ostetaan papuina, jotka suomalainen yritys jauhaa meille. Maustaminen tapahtuu sitten täällä meillä", Satu raottaa menua.

"Silvoplee on sellainen näe ja koe paikka. Teemme maukasta ja täyttävää ruokaa, jolla pärjää kyllä raavaampikin henkilö. Esimerkiksi hyvän aamutreenin jälkeen ei ole parempaa palauttajaa ja päivän menoihin valmistajaa kuin hyvä terveyspirtelö luonnon omista raaka-aineista. Meillä on tarjolla kehoa hoitava ja ravitseva vaihtoehto. Pirtelöitä ja smoothieita tehdään ihan mielettömistä luonnon aineista ja mitä parasta, ne ovat sairaan hyvän makuisia", Satu vakuuttaa.

"Joulukuussa meillä on tiloissamme mukana myös kolme POP UP -yrittäjää myymässä tuotteitaan. Osa tilastamme on vielä ns. reservissä ja nuo yrittäjät tuovat nyt lisää näkemistä ja kokemista asiakkaillemme", hän lisää vielä.

Ravintolan kotisivuille

Tähän ravintola Silvoplee muuttaa. Metroaseman sisäänkäynnin vieressä on Kahvila – Smoothie Bar ja Kallion virastotaloa vastapäätä Toinen linja 7:ssä itse uusi 85-paikkainen kasvisravintola.
AVAINSANAT

Me olemme

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat on Helsingin kaupungin kokonaan omistama
keskinäinen kiinteistöyhtiö. 
Tehtävämme on ylläpitää kiinteistöjämme niin,
että Helsingin kaupunki ja rakennusten käyttäjät ovat toimintaamme tyytyväisiä.